Terug
Sluiten

5 tips voor het inrichten van de keuken

Bij het inrichten van een keuken is het belangrijk om al je wensen vooraf duidelijk te hebben. Hoe beweeg jij je in de keuken en welke keukenfuncties horen daarbij? Zijn jullie mensen die vaak eten bestellen, of heeft een gezinslid chef-kok ambities? Is je ultieme wens een kopje koffie in de keuken elke ochtend? Denk goed na over wat voor de belangrijkste keukenfuncties zijn en welke apparatuur daarbij hoort. Echte theeleuten? Dan is bijvoorbeeld een Quooker geen overbodige luxe.

Indeling

Met het lijstje van apparatuur kun je de indeling gaan bepalen. De indeling van de keuken is een belangrijk aspect bij het creëren van een efficiënte en ergonomische ruimte. Zorg voor een logische opstelling van deze elementen: het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Deze drie punten worden ook wel de "werkdriehoek" genoemd. Houd rekening met voldoende werkruimte tussen deze punten, zodat je comfortabel kunt koken. Denk ook aan voldoende opbergruimte in de buurt van de werkplekken, zodat je keukengerei en ingrediënten binnen handbereik hebt.

Georganiseerde keuken

Een goed georganiseerde keuken begint met voldoende opbergruimte. Denk na over slimme opbergoplossingen, zoals uittrekbare laden, draaiplateaus in hoekkasten en wandrekken om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Overweeg ook het gebruik van opbergboxen, manden en ladeverdelers om je keukengerei en ingrediënten geordend te houden. Een opgeruimde keuken zorgt voor minder ergernissen en efficiënter werken.

Nog meer inspiratie opdoen?

Kies de juiste verlichting

Goede verlichting is essentieel in de keuken. Je wilt tenslotte alles goed kunnen zien tijdens het bereiden van maaltijden. Zorg dan ook voor voldoende heldere verlichting boven het aanrecht en het kookgedeelte. Voeg ook sfeerverlichting toe, zoals dimbare lampen boven de eettafel of inbouwspots in het plafond.

Sfeer en stijl bepalen

Als de indeling, opbergruimte en verlichting is bepaald, ga je op zoek naar de stijl en sfeer van de badkamer. Ga op zoek naar inspiratie op bijvoorbeeld Pinterest of selecteer plaatjes in tijdschriften. Al snel herken je elementen die je vaker hebt opgeslagen. Hier kies je de verschillende materialen en kleuren uit of je maakt er een moodboard van. Dit vormt de basis voor de uiteindelijke inrichting en sfeer.

Materialen en afwerking

De keuken is een ruimte waarin veel wordt gewerkt en geknoeid, dus het is belangrijk om te kiezen voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor aanrechtbladen van stevig materiaal zoals graniet, composiet of roestvrij staal, die bestand zijn tegen krassen en hitte. Gebruik ook gemakkelijk schoon te maken tegels voor de achterwand en vloer. Duurzame materialen zorgen ervoor dat je keuken er jarenlang mooi uitziet.

Finishing touch!

Maak van je keuken een weerspiegeling van je persoonlijke stijl, die past bij de rest van de inrichting. Kies voor een kleurenschema dat bij jou en de rest van je interieur past. Voeg persoonlijke accenten toe, zoals mooie wandtegels, wandverlichting, of open planken waarop je mooie serviesstukken kunt neerzetten. Door het toevoegen van persoonlijke spullen maak je van je keuken een unieke en gezellige ruimte, waarin je met plezier kunt koken en samenkomen met familie en vrienden.