Terug
Sluiten

5 tips voor het inrichten van de badkamer

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is de plek waar we ons klaarmaken voor de dag en ontspannen na een lange dag. Hoe richt je deze belangrijke ruimte nu goed in? Bij het inrichten van een badkamer is het belangrijk om zowel functionaliteit als stijl in gedachten te houden. Of je nu een kleine badkamer hebt of een ruime en luxe ruimte wilt creëren, deze vijf belangrijke tips helpen je bij het inrichten van de perfecte badkamer.

De indeling

Een goede indeling begint bij het bepalen van de badkamervoorzieningen. Wil je een toilet, douche, badkamermeubel, inloopdouche en ook een bad? Vooral als je te maken hebt met beperkte ruimte, is het verstandig om goed na te denken over de posities. Houd ook rekening met loop-, beweeg- en opbergruimte. Overweeg ook het gebruik van inbouwkasten of zwevende planken om extra opbergruimte te creëren zonder veel vloeroppervlak in beslag te nemen.

Georganiseerde badkamer 

Opbergruimte is echt key in een badkamer. Je hebt altijd meer nodig dan je denkt! Een opgeruimde badkamer oogt niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar geeft ook een ontspannen gevoel. Zorg voor voldoende opbergruimte door gebruik te maken van onderkasten, wandplanken, manden of zelfs een ingebouwde opbergruimte. Er is vaak wel een muurtje of hoekje waar je nog een kast kwijt kan. Denk ook aan handige opbergoplossingen voor toiletartikelen en handdoeken.

Nog meer inspiratie opdoen?

Kies de juiste verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in de badkamer. Voor de praktische kant kies je voor voldoende heldere verlichting bij de spiegel. Wandlampen aan weerszijden van de spiegel minimaliseren schaduwen. Met verlichting kun je ook meer sfeer en persoonlijkheid toevoegen aan de ruimte. Daarnaast is het belangrijk om er te kunnen ontspannen. Dus zorg voor zachte, dimbare verlichting in de rest van de badkamer. Combineer functionele en sfeerverlichting voor de perfecte balans.

Sfeer en stijl bepalen

Als de indeling, opbergruimte en verlichting is bepaald, ga je op zoek naar de stijl en sfeer van de badkamer. Ga op zoek naar inspiratie op bijvoorbeeld Pinterest of selecteer plaatjes in tijdschriften. Als snel herken je elementen die je vaker hebt opgeslagen. Hier kies je de verschillende materialen en kleuren uit of je maakt er een moodboard van. Dit vormt de basis voor de uiteindelijke inrichting en sfeer. 

Materialen en afwerking

De materialen en afwerkingen voor je badkamer zijn van grote invloed op de stijl en duurzaamheid. Kies voor waterbestendige en gemakkelijk te onderhouden materialen zoals keramische tegels, glas, roestvrij staal en natuursteen. Zeker voor de gedeelten die erg nat kunnen worden. Maar op plekken waar dat minder het geval is, kun je ook kijken naar andere materialen of afwerkingen, zoals matte of glanzende oppervlakken, voor net even wat meer speelsheid in de badkamer. Wanneer je consistent bent in je materiaalkeuze, krijg je een samenhangend en rustiger geheel.

Finishing touch!

Wanneer alles staat, maak je de badkamer persoonlijk door het toevoegen van accessoires. Denk hierbij aan spiegels, handdoeken in bepaalde kleur enz. Fijn als je dit pas als laatste aanschaft, zo kun je ook kijken of de ruimte nog iets mist. Is de badkamer toch wat strak en koel geworden? Met een plant, houten badmat en warme kleur handdoeken heb je direct een ander gevoel!