Terug
Sluiten

De voordelen van koken met een stoomoven

Een stoomoven dient als vervanging voor een standaard conventionele oven. In een stoomoven kun je vrijwel alle gerechten bereiden. Met een (combi) stoomoven kun je de gerechten namelijk koken, braden, opwarmen, ontdooien, pocheren, wecken, blancheren en natuurlijk stomen. De stoomoven neemt veel taken van de pan op het fornuis over. Hierdoor wordt de kookplaat een stuk minder gebruikt. Deze multifunctionele oven is daarom ook een echte aanrader in iedere keuken. Ben je benieuwd naar de andere voordelen van koken met een stoomoven? Lees dan snel verder. Wooning licht alle voordelen voor je uit in deze blog.

De voordelen van een stoomoven

De stoomoven biedt veel voordelen ten opzichte van een standaard, conventionele oven. Wooning licht deze voordelen graag voor je uit. 

 • Hele maaltijden tegelijk in de oven. In een stoomoven kun je vrijwel alle gerechten bereiden. Ook kun je hele maaltijden tegelijk bereiden, zonder dat je deze in de gaten hoeft te houden. Of je nu je groente, vlees, rijst of pasta wilt klaarmaken: alles kan tegelijk met de stoomoven. Doordat er geen reuk- en smaakvermenging optreedt in een stoomoven, kun je verschillende soorten voedsel tegelijkertijd klaarmaken zonder de smaak te be├»nvloeden.
   
 • Perfect smaakbehoud. Stomen zorgt voor een beter smaakbehoud van het eten. Ook blijven voedingsstoffen beter behouden en is het gebruik van boter of olie niet nodig, waardoor het extra gezond en minder vet is.
   
 • Goed gaar, nooit aangebrand. De producten in een stoomoven kunnen niet aanbranden en worden altijd van binnenuit verwarmd. De gerechten bereid je altijd op een voorgeschreven temperatuur, waardoor het perfect gegaard wordt. Rood, medium of doorbakken? Stel het eenvoudig in naar wens en geniet van een perfect gerecht.

De nadelen van koken met een stoomoven

Ondanks de vele voordelen wordt er toch nog regelmatig voor een standaard, conventionele oven gekozen. Waarom is dat nu eigenlijk? Voor de aanschaf dien je ook met de nadelen van een stoomoven rekening te houden. Wij lichten de nadelen van het koken met een stoomoven hier voor je uit. 

 • Regelmatig onderhoud. Een stoomoven vergt ten opzichte van een conventionele oven meer onderhoud. Dit komt omdat er bij het stomen van gerechten vaak wat restwater overblijft. Hierdoor is het regelmatig schoonmaken en ontkalken van de oven erg belangrijk. Sommige stoomovens zijn voorzien van een zelfreinigend programma. In dit geval ben je geen tijd kwijt aan het reinigen van de oven.
   
 • Duurder. Aangezien een stoomoven over meerdere functies beschikt, is het duurder dan een conventionele oven. Zoals je ziet heeft een stoomoven meer voordelen dan nadelen. Je investeert dan misschien iets meer in dit product, maar het kookgenot neemt alleen maar toe!

Meer advies of inspiratie?

Is een stoomoven iets voor jou en wil je de mogelijkheden in het echt bekijken? Kom dan langs in een van de Wooning vestigingen en ontdek de stoomovens van Wooning. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een stoomoven of wil je meer inspiratie opdoen? De keukenadviseurs van Wooning helpen je hier graag bij en geven je een geheel vrijblijvend advies. Daarnaast biedt de showroom heel veel inspiratie voor jouw nieuwe keuken of badkamer. Hopelijk tot snel!