Terug
Sluiten

Duurzaamheid in je badkamer? 6 tips!

In de badkamer kom jij tot rust met een ontspannen bad- of douchebeurt, zorg jij ervoor dat je van top tot teen schoon wordt en maak je jezelf klaar voor een nieuwe dag. Om hiervoor te zorgen is er wel aardig wat stroom- en waterverbruik nodig. In deze blog geven we je tien tips om jouw badkamer duurzamer en energiezuiniger te maken.

1. Warme voetjes met vloerverwarming

Vloerverwarming is een van de meest duurzame oplossingen om het lekker warm te maken in jouw badkamer. Vloerverwarming zorgt voor een constante en gelijkmatige verwarming in de ruimte en is daarom een stuk energiezuiniger. Wil jij toch genieten van stralingswarmte? Dan is het ophangen van een infraroodpaneel een goede toevoeging aan je badkamer.

2. Ga voor LED verlichting

Je maakt vaak meer gebruik van je badkamerverlichting dan je zelf doorhebt. Ga je voor LED badkamerverlichting, dan ga je voor duurzame energiebesparing. Naast dat LED verlichting energiezuinig is, gaat het ook nog eens veel langer mee. Hoewel LED eerst bekend stond om zijn witte lichtkleur, is dat tegenwoordig al lang niet meer zo. LED verlichting is verkrijgbaar in verschillende warmtes en kleurintensiteiten. Met dimbaar LED licht zorg jij voor sfeervolle verlichting in de badkamer, maar ook voor helder licht wanneer jij je bijvoorbeeld aan het opmaken bent voor de spiegel.

3. Geniet van een slimme douchebeurt

Er gaat niets boven een heerlijke, lange, ontspannen douchebeurt. Je verbruikt hier vaak wel flink wat water mee. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om jouw douchebeurt wat energiezuiniger te maken. Zo kun je kiezen voor een ‘upfall shower’. Deze vangt het douchewater op, filtert, ververst én verwarmt het, om het daarna weer opnieuw rond te pompen. Je gebruikt het water dus steeds opnieuw. Met een warmtewisselaar hergebruik je de restwarmte van je gebruikte douchewater. Zo bespaar je tot 40% op je energie. Als je gaat voor een douchekop die water met lucht vermengt, gebruik je veel minder water terwijl je wel geniet van een krachtige, volle straal.

4. Kies voor duurzame materialen

Bij het uitzoeken van een nieuwe badkamer is het slim om goed stil te staan bij de keuze voor het materiaal. Van duurzame materialen geniet je jarenlang. Bovendien wordt het milieu hier zo min mogelijk door belast. Bij duurzame materialen kun je denken aan natuursteen, hout, glas of keramische tegels. Naast de duurzame eigenschappen van deze materialen, zorgen ze vaak ook voor een fijne en natuurlijke uitstraling in de badkamer.

5. Houd rekening met de ventilatie

Hoewel je er niet gelijk aan denkt is het een van de belangrijkste onderdelen van jouw badkamer: de ventilatie. Met een goede ventilatie zorg jij ervoor dat je al het vocht in jouw badkamer goed kwijt kunt. Daardoor voorkom je schimmels, blijft je verf en behang langer goed en is de lucht in jouw badkamer aangenamer. Op die manier creëer je met jouw ventilatie een duurzame badkamer. Zorg er daarom voor dat je een raam in de badkamer hebt of een goed ventilatiesysteem.

6. Maak jezelf mooi en schoon met duurzame producten

Je kan ook klein beginnen met het duurzamer maken van jouw badkamer: namelijk met het zorgvuldig uitkiezen van bijvoorbeeld je shampoo of douchegel. Op het gebied van verzorgingsproducten zijn er steeds meer duurzame mogelijkheden. Denk aan heerlijk ruikende, biologische bad- of douchegel, maar ook natuurlijke make-up producten zoals mascara of lippenstift waar geen schadelijke stoffen in zitten. Hier profiteert zowel jouw huid als het milieu van. Ook de verpakkingen komen in duurzamere varianten die beter zijn voor het milieu, zoals karton of glas in plaats van plastic.

Kom langs in een van onze vestigingen

Wil jij ook graag jouw badkamer duurzamer maken? Kom dan eens langs bij een van de vestigingen van Wooning. Hier geven onze adviseurs jou graag advies over de duurzame opties die goed bij jouw badkamer passen. In onze showrooms doe je bovendien volop badkamerinspiratie op.