Terug
Sluiten

De beste verlichting voor een downdraft afzuiging

Tegenwoordig zie je steeds vaker kookplaten met afzuiging terugkomen in de keukens. Hierdoor is een grote afzuigkap in de keuken verleden tijd. In de kookplaat zitten namelijk afzuigingen verwerkt, waarmee de geuren en dampen direct worden opgenomen tijdens het koken. Een standaard afzuigkap is altijd voorzien van verlichting, waardoor je voldoende licht hebt tijdens het koken. Nu deze afzuigkap niet meer nodig is, wordt de juiste verlichting vaak vergeten in de keuken. Daarom is het erg belangrijk dat je bij het aanschaffen van een downdraft afzuiging denkt aan goede verlichting. Om je een handje te helpen lichten we de beste verlichting voor een downdraft afzuiging voor je uit in deze blog. Laat je adviseren door Wooning. 

Spotjes in het plafond en de bovenkasten

Spotjes zijn een echte aanrader wanneer je gebruik maakt van een downdraft afzuiging. Deze verlichting kun je namelijk vaak richten op een specifieke plek. Wanneer je onvoldoende licht rondom je fornuis hebt, kun je het spotje eenvoudig draaien in de gewenste richting. Spotjes zijn eenvoudig te plaatsen in het plafond. Wanneer je een hoog plafond hebt, kan het zijn dat dit niet voldoende licht geeft op het fornuis.

Beschikt je keuken over bovenkastjes? Ideaal! De onderkant van deze kastjes kun je namelijk gebruiken om de spotjes in te verwerken. Hierdoor heb je genoeg verlichting tijdens het koken. Wanneer je geen bovenkastjes hebt, is een muurplank boven het fornuis ook een echte aanrader. Aan de onderkant van de plank verwerk je de spotjes en de bovenkant gebruik je voor decoratie of keukenartikelen. Multifunctioneel dus!

Hanglamp boven het kookeiland

Een downdraft afzuiging wordt vaak verwerkt in een kookeiland of keukenbar. Hierdoor is het verwerken van spotjes in een bovenkast of plank niet mogelijk. In dit geval kun je kiezen voor een stijlvolle hanglamp boven het kookeiland. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle hanglamp aan een lange snoer. Dit is niet alleen erg praktisch, maar ook nog eens erg trendy! Aangezien de lamp vaak net boven ooghoogte hangt is het belangrijk dat het licht goed op het aanrechtblad schijnt en niet in je ogen. Ondanks dat de downdraft afzuiging de dampen en geuren direct opneemt, is het belangrijk dat de lamp zo min mogelijk in contact komt met opstijgend vocht en vet. Kies daarom voor een afgeschermde lichtbron of een uitstekend vochtbestendige lamp.

Lichte kleuren en daglicht

De kleuren van de keuken zorgen voor de hoeveelheid verlichting die je nodig hebt. Als je een donkere keuken hebt, is het moeilijker om de keuken te verlichten dan wanneer je een lichte keuken hebt. Bij een lichte keuken heb je soms al voldoende aan een enkele lamp. Hetzelfde geldt voor het binnenkomend daglicht. Heb je een grote raam in jouw keuken of bevindt het fornuis zich naast een raampje? Ideaal! Extra verlichting is nu misschien niet meer nodig. Vind je het lastig om hier vooraf een inschatting voor te maken? De keukenspecialisten van Wooning geven je hier graag advies over!

Meer advies of inspiratie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van verlichting met een downdraft afzuiging? Kom dan langs in een van de Wooning vestigingen en ontdek de mogelijkheden in de showroom. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting of wil je meer inspiratie opdoen voor jouw keuken? De keukenadviseurs van Wooning helpen je hier graag bij en geven je een geheel vrijblijvend advies. Daarnaast biedt de showroom heel veel inspiratie voor jouw nieuwe keuken. Hopelijk tot snel!